Träkök
Våra kök i trä
Kök i trä är lite av vårt specialområde. Sedan 1929 har vi arbetat just med träkök så kort och gott kan man säga att vi har en viss erfarenhet när det kommer till träkök. Idag har vi tagit träköken till en nu nivå och skapar en ny fräsch och medveten design kring våra träkök.
- Vi erbjuder flera olika behandlingar av träkök – alltifrån täckmålade, pigmenterade eller kök med olika betser.
- Allt välja ett kök i trä är ett bra val utifrån flera aspekter. Trä är ju en cirkulerär råvara och lämnar oerhört litet klimatavtryck efter sig. Det är ytterligare en anledningen att ett träkök känns bra – alltid.
Inspireras av våra träkök
Letar du efter köksinspiration? Hos Ballingslöv finns det gott om inspirerande kök. Här hittar du köksinspirerande lösningar för moderna, klassiska, lantliga och färgglada kök. Alla har sin stil och sina funktionsbehov, då kommer Ballingslövs stora anpassningsbara sortiment för kök väl till pass. Hitta din köksinspiration hos Ballingslöv!
Till köksinspirationHållbart så in i Norden
Ladda ner ett reportage där genomtänkta lösningar och hållbarhet varit i extra fokus. Och mitt i alla hittar vi givetvis ett träkök.
Ladda ner reportage härMoodboards - Mija Kinning
Vi gav Mija Kinning, en av Sveriges mest erfarna inredningsexperter, uppdraget att formulera sina bästa råd och inspirationstips om kök. Här delar hon med sig av sina kunskaper när det gäller färg, funktion och detaljer! Du får hela 6 st moodboards, däribland ett om träkök.
Ladda ner moodboards härVi kan trä
90 års erfarenhet av träförädling
När du väljer en produkt från Ballingslöv kan du alltid vara trygg i att du gör ett bra val utifrån en helhet – du får närproducerade produkter tillverkade under schyssta villkor. Produkterna har hög kvalité,lång livslängd och en design som håller år efter år. En produkt från fabriken i Ballingslöv är alltid bra utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Hur man bedömer om köksluckor är hållbara.
En av de starkaste trenderna när det gäller köksluckor handlar inte om form och färg, utan om hållbarhet. Idag vill vi vara säkra på att det kök vi skaffar oss både håller länge och är tillverkat på ett bra sätt. Men vad innebär egentligen hållbarhet och hur kollar du upp om dina köksluckor är det?
Vad innebär hållbara köksluckor?
Hållbara köksluckor är till stor del en fråga om vilket material de tillverkats av och hur ytan är behandlad.
- Det finns allt från målade luckor till träfaner, och kärnan kan vara gjord i till exempel spånskiva eller massivt trä. Självklart har det betydelse för hållbarheten.
- Men även hur välgjorda de är har betydelse, något som naturligtvis kan vara svårt att veta när de är nya. Men ett sätt att kolla upp det är att se om köksluckan har tillverkats av ett väletablerat köksföretag under lång tid och fortfarande används, för det är ett tecken på att den håller i längden.
Vad ska en hållbar kökslucka vara gjord av?
Generellt sett är en kökslucka tillverkad i massivt trä det mest hållbara alternativet. Dock skiljer sig olika träslag åt när det gäller tålighet, ek är hårt medan till exempel björk och ask är mjukare. Men även en kökslucka i massivt trä kan vara gjord på olika sätt och med olika hållbarhet. Det finns tre sätt luckan kan vara uppbyggd på: solitt trä, stavlimmat trä eller 3-skiktslucka.
- Solitt trä är ett levande material, så det är mindre formstabilt än stavlimmat och 3-skikt.
- En stavlimmad kökslucka är ofta något billigare, men den får ett lite annat utseende. 3-skitsluckan består av tre lager solitt trä som är formstabilt och har samma känsla som solitt trä.
- En kökslucka i massivt trä är enkel att renovera och håller därför länge.
Andra hållbara alternativ
En kökslucka i massivt trä är hållbar, men den är också betydligt dyrare än andra typer av luckor. Så vad ska man göra om budgeten är begränsad och man ändå vill hitta ett hållbart alternativ?
- En fanerad kökslucka är billigare än massivt trä. Luckan har en tunn skiva av trä som ger den ett intryck att vara av solitt trä ock kan vara klarlackad eller laserad. Kärnan kan vara gjord av MDF eller spånskiva. Kompletteras den med en kant i massivt trä blir luckan mer hållbar.
- Nackdelen med en kökslucka i faner är att den inte kan renoveras och den är mer känslig för stötar, särskilt om den inte har en massiv kant.
Köksluckor i trä
Här listar vi samtliga ytutföranden du kan få på köksluckor i massivt trä.
Vad ska du tänka på när du väljer bänkskiva i trä?
En bänkskiva i massivt trä ger köket en varm naturlig känsla. Du kan välja mellan olika träslag och ytbehandlingar som passar in med kökets stil. Dessutom är trä ett hållbart material, så länge du sköter det på rätt sätt. Samtidigt är det känsligt för värme, så om du vill ha träkänsla men samtidigt behöver en väldigt tålig yta kanske en bänkskiva i laminat är att föredra.
En bänkskiva i trä är hållbar
Det finns någonting väldigt genuint och naturligt med en bänkskiva i massivt trä. Det är ett naturmaterial som ger liv och karaktär åt vilket kök som helst. Men eftersom det är ett naturmaterial kräver det också lite underhåll. Därför är det viktigt att du alltid kollar upp vilka skötselråd som gäller och följer dem noga. Om du gör det har du en bänkskiva som kommer hålla under lång tid.
- Både karaktären och hållbarheten påverkas också av vilket träslag du väljer. Ek och ask är hårda träslag medan till exempel björk är mjukt. Mjukare träslag är lite känsligare för märken och hack, men fördelen med massivt trä är att det alltid kan slipas och oljas, vilket gör dem som nya igen.
- Även om träets färg i sig är vackert, finns det möjligheter att förändra utseendet så att det passar in oavsett vilken stil ditt kök har. Genom att använda olika pigment i oljan, som till exempel gråolja och vitolja, förändras tonen och lystern.
Känsligt för värme
Den enda nackdelen med en bänkskiva i trä är att den är relativt känslig för värme. Därför kan det vara en god idé att inte använda massivt trä på bänkytor där du vet att du kommer att behöva ställa varma grytor eller plåtar, som till exempel precis intill ugnen.
- Om du ändå vill ha träkänsla här kan det fungera med en bänkskiva i laminat med träyta och en extra påmonterad trälist på kanten – även om det givetvis inte blir samma upplevelse som massivt trä.
- Ett annat alternativ är att bryta av helt med exempelvis natursten eller komposit, två material som har hög värmetålighet.
Välj hållbart trä
En viktig sak när du väljer bänkskivor i massivt trä är att du kolla upp var själva träet kommer ifrån och hur avverkningen sker, så att du vet att det är hållbart.
- Det enklaste sättet är att kolla om träet är FSC-märkt. FSC står för Forest Stewardship Counsel och är en oberoende, internationell medlemsorganisation som arbetar för ett miljöanpassat bruk av världens skogar. Trä som är FSC-certifierat uppfyller deras regler för skogsbruk och spårbarhet.
Ett naturmaterial som kan återvinnas
Trä är ett hållbart material som kan underhållas, repareras och återvinnas.
- Rätt behandlad kan en bänkskiva i trä hålla under många år. Men även när den inte längre fyller sin funktion kan den återanvändas i andra former.
- Om den är helt uttjänt kan den flisas sönder eller sönderdelas på annat sätt och återvinnas som råvara till bland annat spånskivor eller papper. Spånskivan kan sedan bli stommen i en kökslucka så är cirkeln sluten!