Funkisvillan på Lidingö
Klassisk uppgradering av köket från 60-talet
Kika in i Carolines och Peters kök i funkisvillan på Lidingö. När paret flyttade in präglades huset tydligt av inredningsstilen från 60-70-talet. För att skapa ett flöde av stora, öppna ytor gjorde paret en grundlig renovering och uppdatering av huset med respekt för den ursprungliga byggnadsstilen. Ett genomgående tema var t ex detaljer i ek, en signifikant design från husets byggnadstid, som paret ville lyfta fram och bevara i sin modernisering.
Tidlös design är en investering och ett vitt kök i klassisk design kommer aldrig att bli omodern.
Ett drömhus på höjden
Peter och Caroline har nu bott i sitt hus i 13 år. Det som en gång lockade dem var husets fantastiska läge, högt uppe på en solig plats på Lidingö. Efter att ha bott i en mörk lägenhet längtade de efter mer utrymme, komfort och en egen trädgård att njuta av. När de köpte huset hade paret precis fått sitt första barn och önskade ett rymligt hem där familjen kunde växa. Med sina 210 kvm erbjuder huset gott om plats för dem och deras tre barn. När man går upp för trappan till kök och vardagsrum, som är öppet i planlösningen, slås man av ljusflödet från de stora fönstren. Dessa vetter ut mot en lummig trädgård och en stenlagd uteplats. Under sommarhalvåret blir uteplatsen en förlängning av köket, där måltiderna flyttas ut och omges av grönskan.
Genom ytterdörren kommer man rakt in i husets hjärta - köket.
I huset fanns det gamla originalköket från 1960 kvar
- Den enda förändringen vi gjorde när vi flyttade in i huset var att måla över den blommiga tapeten och slipa golvet, säger Caroline. Köket var tidigare ganska trångt och planerat i vinkel med en låg arbetsbänk. Peter är lång och den låga arbetsytan var inte optimal för honom. Det fanns bara skåp och knappt några lådor i köket vilket gjorde att det var svårt att få överblick över det som fanns på hyllorna. - Vi visste inte vad som fanns längst in i hörnskåpet, säger Peter. Det fanns endast plats för ett litet matbord i köket, så ett större bord stod i vardagsrummet. Den som lagade mat i köket förlorade kontakten med gästerna, vilket gjorde matlagningen isolerande.
Kök med djärva mönster och starka färger inspirerade av 60- och 70-talet. Ett riktigt retrokök satt i huset när paret flyttade in.
Från tvättstuga till rymligt kök
Bakom köket fanns tidigare en tvättstuga och ett linneförråd. – Vi ville införliva dessa ytor i det nya köket, berättar Caroline. Men innan de kunde göra den förändringen, behövde de renovera källaren för att flytta ner tvättstugan och förrådet dit. När det var gjort var de äntligen redo att ta sig an nästa steg – att förvandla köket. Det gamla köket såldes på andrahandsmarknaden och lever vidare i ett café i Vaxholm. Med respekt för natur och miljö känns det väldigt bra att köket återvinns och kommer till användning på ett nytt ställe.
Väggarna till tvättstuga och förråd revs för att få mer yta till det nya köket.
Köksön byggs upp med flyttkartonger för att få en känsla av hur den kommer upplevas i rummet och vilka utrymmen det blir runt om.
Tanken var att skapa ett kök med bättre plats än innan, ett mer socialt kök och plats för en familj med tre barn
Högst upp på Peter och Carolines önskelista stod ett stort och luftigt kök som smidigt skulle knytas samman med vardagsrummet. De ville ha mer förvaring, större arbetsytor och förbättrad funktionalitet i köket. För att skapa en harmonisk helhet när det gällde färger, materialval och planlösning, tog de hjälp av inredaren Therése Larsson. Väggarna som tidigare avgränsade tvättstugan och förrådet revs, vilket skapade en öppen yta där dessa utrymmen införlivades i köket. Den nya planlösningen gjorde att köket och vardagsrummet nu flyter samman, vilket ger en känsla av rymd. Dessutom satte de in en glasdörr i köket för att enkelt kunna nå uteplatsen och maximera kontakten med trädgården.
En altandörr i glas sattes in i köket för att få direkt access till trädgården.
En utmaning i köket var trapphuset som ledde ner till källaren och tog upp värdefull yta. Lösningen blev att trapphuset under sänktes och införlivades med köket. Ytan kunde därmed utnyttjas optimalt genom att placera ugnarna där, vilket även skapade en stor och praktisk arbetsyta – perfekt för att duka upp bffén på. Ballingslövbutiken i Arninge hjälpte till att designa köket. De kom med ett väldigt bra inspel med ugnarna, säger Peter. Ugnsluckorna är sidohängda, vilket gör det lättare att ställa av plåtar och formar på avställningsytan framför, samtidigt som det underlättar åtkomsten till den övre ugnen.
Köket är utrustat med kombiugnar från Gaggenau.
Som bänkskiva valdes en tålig skiva i kompositsten.
De kompakta kombiugnarna från Gaggenau i antracit, serie 200, erbjuder både stil och funktion. Den ena ugnen kombinerar mikrovågsugn, grill och vanlig ugn, som kan användas separat eller tillsammans för maximal flexibilitet i matlagningen. Den andra ugnen är en ångugn utrustad med ett sous-vide-program för precisionslagning på hög nivå. Till detta kompletteras köket med den minimalistiskt designade bänkfläkten Bora X Pure, som är både tystgående och har automatisk fläktreglering för optimal prestanda.
Bänkskiva som balanserar funktionalitet och elegans
Familjen letade efter en bänkskiva som skulle smälta in med hemmets övriga ljusa inredning, gärna i en färg som harmonierar med kökssnickerierna. De önskade något som liknar marmor eller kalksten, men eftersom dessa material inte alltid är det mest praktiska med små barn i hemmet, föll valet på den mer hållbara och tåliga kompositstenen. Snowy Ibiza är en vit kompositsten med ett vackert marmorliknande mönster som ger en modern känsla. Dess höga motståndskraft mot fläckar och repor gör den till ett hållbart och hygieniskt val.
Köksön är relativt liten så hällen planlimmades för att arbetsytan där skulle bli maximal. Två sittplatser med utsikt över trädgården placerades vid köksön. – De platserna är nästan alltid upptagna, säger Peter. Det är det perfekta stället för frukost innan skolan, mellanmål på eftermiddagen och kvällshäng. Peter hade höga krav på vitvarornas funktionalitet, och för att få det ultimata drömköket kompromissades det inte med dessa val. Vinkylen från Temptech erbjuder två separata temperaturzoner som kan justeras individuellt, vilket gör att det går att förvara både rött och vitt vin under optimala förhållanden. De massiva, utdragbara trähyllorna i kylen gör att man dessutom får en tydlig överblick över hela vinkollektionen – både praktiskt och elegant!
Jalusiskåpet har en stilren träjalusi och rymmer tre hyllor, varav två är justerbara och en är fast. Skåpet är utrustat med ett motviktssystem som ger en mjuk och smidig öppning, samt har ett integrerat trägrepp som förstärker den eleganta designen.
Vitrinskåpens insida är av ek vilket ger skåpen en lite lyxigare känsla.
Utformningen blev ett öppet, ljust och tidlöst kök som materialmässigt flörtar med husets karaktär. De vita luckorna i köket kombineras med köksö och jalusiskåp i vitpigmenterad ek. Vitrinskåpens insida är även det i ek vilket ger skåpen en lite lyxigare känsla och knyter ihop mixen av vitt och ek i köket. - Vitrinskåpen ses från soffan i vardagsrummet och i det utförandet upplevs det inte som att man tittar in i ett kök, säger Peter.
En skräddarsydd hylla har byggs in i väggen mot trappan.
Det gamla köket hade många skåp, nu blev det ett kök med massor av lådor. Lådorna är lätta att dra ut och man ser direkt vad de innehåller.
Caroline berättar att en av de stora fördelarna med det nya köket är att de har bytt ut de mörka skåpen mot lådor, vilket gör det mycket mer praktiskt. ”Skafferiskåpet med lådor på insidan är som en dröm, det rymmer enormt mycket”, tillägger hon. När det kom till detaljerna valde de bort traditionella kökshandtag och satsade istället på något mer subtilt – en neutral metallknopp som används genomgående på både skåp och lådor.
Vi är så nöjda med köket, säger Caroline och Peter.
Köket har en stilmässig design som håller över tid och kombinationen av den helt släta köksluckan Bistro i vitt och träluckan Wood i vitpigmenterad ek blev så fint. Ytorna nyttjas maximalt och vi älskar den öppna och luftiga känslan som skapats i hela rummet, säger de båda. Det var verkligen ett lyft att slå samman alla små rum till ett stort och rymligt kök med direkt access till vardagsrummet.
/Ballingslöv AB