Köksö
Svenskproducerade köksöar av hög kvalitet. Vill du också bli en av våra tusentals nöjda kökskunder? Boka ett möte med an av våra köksexperter så hjälper de dig att förverkliga din köksdröm.
Boka mötet härKöksöar i många olika utföranden
Köksön har blivit omåttligt populär och en betydelsefull samlingspunkt i våra nordiska hem. Idag är köksön en plats där vi kan koppla av och trivas tillsammans, där vi finner glädje i vardagen och på helgen. Vid köksrenoveringar har köksön inspirerat till att gränsen mellan kök och vardagsrum långsamt försvunnit. Vi trivs i köket och runt köksön. Stor köksö eller liten köksö? Det beror såklart på hur just dina förutsättningar ser ut. Den funktionella aspekten speglas i att få mer bordsplats, extra arbetsyta och smart förvaring. Köksön kan även ha smarta funktioner för att kunna laga mat som diskho, spishäll eller ett mindre kylskåp som gör att du kan vara vänd mot din familj och vänner vid sammankomster. Eller varför inte en köksö med sittplats? Det som bör uppmärksammas är att köksön har blivit mer som en egen möbel och inte behöver vara i samma design eller färg som övriga köket. När du planerar ditt nya kök är en fristående köksö ett tidsenligt och praktiskt val.
Testa dig fram i simulatornInspireras av kök med köksöar
Letar du efter köksinspiration? Hos Ballingslöv finns det gott om inspirerande kök. Här hittar du köksinspirerande lösningar för moderna, klassiska, lantliga och färgglada kök. Alla har sin stil och sina funktionsbehov, då kommer Ballingslövs stora anpassningsbara sortiment för kök väl till pass. Hitta din köksinspiration hos Ballingslöv!
Varför ska du välja en köksö?
En köksö är flexibel, snygg och praktisk. Det gör den till en populär lösning i köket. När du planerar att bygga en köksö finns det dock ett par saker att tänka på. Låt dig inspireras av köksöns alla fördelar och häng med i hur snacket går kring de senaste trenderna.
ASå här skapar du en bra och funktionell köksö
Utgå alltid från rummets storlek och form. Börja med att mäta upp köket och avstånden mellan de olika skåpen och bänkarna. Köksön kräver en stor yta och du vill inte riskera att det blir för trångt. Om du planerar att göra om köket helt kan du överväga att ta ner någon vägg och utöka ytan – på så vis kan du skapa nya möjligheter.
- Vad är syftet med din köksö? Det är viktigt att du tänker igenom vad du vill ha den till. Ska din köksö främst användas som samlingspunkt och läxläsning, eller ska den vara platsen där du dukar upp en snygg buffé?
- Sannolikheten är låg att du får plats med alla funktionerna och därför krävs prioriteringar.
BEn köksö har många fördelar
Köksön blir en naturlig mötesplats där barn och vuxna kan hänga, prata och laga mat. Det är även en utmärkt plats för barnen att läsa sina läxor eller delta i matlagningen. När du samlar familj och vänner för en trivsam måltid kan du duka upp mat på ett snyggt och aptitligt sätt, dessutom är den smidig att gå runt vilket gör att dina gäster slipper stå i kö och trängas.
- En annan fördel får du när du använder köksön som avställningsplats. Du kan till exempel ställa av plåten från ugnen när du bakar och låta bullarna svalna där utan att vara i vägen. I en öppen planlösning där kök och vardagsrum är en sammanhållen yta blir köksön en naturlig koppling mellan de båda utrymmena.
- Väljer du att utrusta din köksö med skåp och lådor får du extra förvaringsutrymme för din köksutrustning eller ditt porslin.
CHeta trender som kan inspirera din köksö
Köksön har under lång tid främst fungerat som en extra fristående bänk. Idag har köksön fler arbetsfunktioner, som spishäll, ugn och diskhoar. Det blir även allt vanligare att addera en skiva i ett avvikande material som sticker ut från köksön. Skivan blir då som ett integrerat matbord där man kan sitta och äta.
- En annan trend är att köksön mer används som en förvaringsmöbel. Det kan vara allt ifrån att sidorna fungerar som täckta skåp där man kan stuva undan köksmaskiner och annat, till mer öppna hyllor.
- En trend som är lite mer åt det extrema, och kräver att man har ett rejält stort kök, är att låta köksön vara hela köket. Då placeras köksön i mitten av köket innehållandes alla funktioner och all förvaring, utan några skåp eller hyllor längs väggen.
Vilka fördelar finns det med att ha en köksö?
Funderar du på att skapa en köksö? Det kan vara en god idé, för en köksö kan ha många olika funktioner och gör ditt kök mer flexibelt. Det finns helt klart fördelar med en ha tillgång till extra bänkyta som kan användas till mycket.
- Dock behöver du rätt mycket golvyta för att köksön ska bli praktisk. Men har du plats, är det verkligen en god investering i både trivsel och funktionalitet.
Några fördelar med en köksö
En köksö kan ha många olika funktioner och fylla olika syften. Beroende på hur det ser ut i ditt hushåll, om det bara är du eller om ni är en stor familj med barn, har den lite olika fördelar.
1En samlingspunkt
En köksö blir lätt en självklar samlingspunkt i hemmet. Här hänger alla, både vuxna och barn. Det blir en plats för avspänt umgänge där barnen läser läxor och alla deltar när ni lagar mat.
2Plats för buffén
Köksön erbjuder också bra uppläggningsmöjligheter för maten. Här finns plats att duka upp buffén på ett snyggt och aptitligt sätt. Dessutom är det lätt att gå runt den och ta mat, vilket inte alltid är fallet om du har dukat upp på köksbänken och dina gäster trängs i kön.
3Praktisk avställningsplats
En annan fördel är att du kan använda den som avställningsplats när du lagar mat. Du kan till exempel ställa av plåten från ugnen när du bakar och låta bullarna svalna där utan att vara i vägen. Eller ställer du matkassarna där när du kommit från affären.
4Snygg avdelare i öppen planlösning
Om du har en öppen planlösning där kök och vardagsrum är en sammanhållen yta, blir köksön en naturlig koppling mellan de båda utrymmena. Samtidigt som den även fungerar som en både snygg och inbjudande avdelare mellan köket och vardagsrummet.
5Extra förvaring
Om du bygger en köksö med skåp och lådor får du enkelt ytterligare förvaringsutrymmen. Antingen har du öppna hyllor och låter den bli en inredningsdetalj med till exempel vackra flaskor och glasburkar, eller skåp med luckor och använder den för att förvara köksutrustning eller porslin.
Tre steg för att skapa en perfekt köksö
Att skapa en köksö kan vara både praktisk och ge ditt kök ett estetiskt lyft. Men det är viktigt att du har tänkt igenom hur du vill ha den och kanske framför allt vad du ska ha den till. Här får du tre bra saker att tänka på när du ska skapa en bra och funktionell köksö.
1Utgå från rummets storlek och form
Köket är en funktion i ditt hem, men det är ju också ett rum. Det innebär att du har vissa förutsättningar du måste ta hänsyn till.
- En köksö kräver ett visst utrymme för att den inte ska bli för liten. Börja med att mäta upp köket och avstånden mellan de olika skåpen och bänkarna. Det får inte bli för trångt och det är lätt att underskatta vilka ytor som faktiskt krävs.
- Om du planerar att helt göra om ditt kök kanske det finns möjligheter att ta ner någon vägg och utöka ytan, vilket kan skapa nya möjligheter. Men grundprincipen är att det är rummets storlek och form som bestämmer vilken storlek du kan ha på din köksö.
2Bestäm vilka funktioner du vill ha
En köksö kan ha många olika funktioner, därför är det viktigt att du tänker igenom vad du vill ha den till. Vad är syftet? Att skaffa en köksö bara för att det ser snyggt ut brukar sällan bli särskilt lyckat.
- Tänker du att du vill ha den för att laga mat på? Behöver du ha en diskho i köksön? Ska den främst användas som samlingspunkt och läxläsning, eller tänker du dig att den ska vara platsen där du dukar upp en snygg buffé?
- Tänk också på att om du vill ha en vask och en spishäll i köksön, måste du först kontrollera om det är möjligt att dra dit vatten, avlopp, el och fläktrör till exempel.
3Designa den så att den blir praktisk och användbar
Först nu när du vet hur stor den kan vara och vilket syfte du ska ha den till är det dags att börja fundera över hur den ska se ut. Även detta styrs av användningen.
- Är det en köksö för matlagning kanske du ska ha en bänkskiva i rostfritt eller natursten. Är det en yta för läxläsning eller en plats att duka upp på kanske en ekskiva kan kännas varm och inbjudande. Har du en större köksö kan du naturligtvis blanda material och skapa olika ytor för olika syften.
- Dock bör du undvika att ha en köksö på hjul, då det är olämpligt och medför en olycksrisk.
Några av våra kök med köksö
Inspireras av köksöar hemma hos andra som valt Ballingslöv.
Fem heta trender kopplat till köksö
Trender påverkar allt och köksöar är inget undantag. Färger och material förändras över tid för att avspegla samtiden. Vi har samlat fem trender som just nu råder när det gäller hur vi använder och utformar en köksö.
En köksö i trädgården?
NYHETUtforska bekvämligheten med färdiga moduler för ditt utekök, där design, kvalitet och hållbarhet går hand i hand. Med högkvalitativa material och förkonstruerade enheter blir underhållet minimalt och prestandan långvarig.
Ladda ner guiden "7 steg till en genomtänkt köksö"
Har du tänkt igenom varför du vill ha en köksö? Och hur du vill ha den? För att göra det enklare för dig har vi tagit fram en guide med sju viktiga steg att fokusera på när du väljer köksö. Den innehåller allt du behöver veta för att hitta rätt köksö som passar just ditt tycke och smak.
Läs mer härKöksö med gerade hörn?
Köksluckan Bistro ihop med tillehörskonceptet System 45 ger dig en köksö där lång- och kortsidor möts i ett gerat hörn. Detta ger ett modernt och avskalat intryck med få skarvar och snygga möten mellan lucka och frisida.
Köksluckor till köksön
Vilken köksmodell är du? Vilken stil på kökslucka passar bäst in i ditt kök och i din köksö?