Huset i Gunnarp får nytt kök!

Vi har alltid sagt att vi vill bo i ett gammalt hus som bär på en historia. Så blev det! Det gula huset byggdes 1924 av Pågenfamiljen och har inhyst både kafferosteri, semesterhem och ett interneringsläger efter andra världskriget. De senaste 30 åren har huset varit i privat ägo, det är beläget ute på landsbygden i Gunnarp med egen skog och en å som rinner genom trädgården. Trädgården var det första vi föll för när vi bestämde oss för att flytta in för 9 år sedan. Under dessa nio år har renoveringarna avlöst varandra, och nu äntligen var det dags för vårt kök. Jag har alltid haft en förhoppning om att själv hjälpa till och bygga mitt kök. Tack vare Ballingslöv och goda vänner blev detta genomförbart. Det har varit en värdefull resa på många sätt, vi har lärt oss den hårda vägen, ofta med ”gör om gör rätt” som motto, då varken jag eller min man är några vana snickare/renoverare. Jag skulle nog vilja kalla oss riktiga amatörer. Tack vare fantastiska vänner har det ändå gått framåt och till slut blivit ett kök att vara stolt över!

Vårt gamla kök med trasmattor utlagda för att se om en köksö kan få plats.

I mars påbörjade vi rivningen av skafferiet från 1924.

Vi började rivningen av vårt gamla kök i mars 2021, vilket blev ett betydligt större projekt än vi tänkt. Vår tidigare köksbänk gick längs väggarna och ett stort inbyggt skafferi från 1924 tog upp mycket golvyta. Vi började att riva skafferiet och plocka upp golvkaklet, i hopp om att finna ett välbevarat trägolv med patina under som med lite slipning blir som nytt, så blev såklart inte fallet. Vi fick riva upp allt, tömma, rikta om, isolera, leta upp och bestämma oss för ett nytt golv, valet föll på ett plankgolv av gran. Redan här började vår tidsplanering att avvika från den ursprungliga planen.



Tidigare spont på väggar plockades ner och taket sänktes för att få in fler ljuskällor. Planen var att riva ner en bärande vägg och göra köket till ett stort rum, men när vi började riva gömde sig två vackra tegelvalv i väggarna, trots väggarnas dåliga skick kände vi oss tvugna att bevara dem vilket vi idag är väldigt glada för då dem ger köket en egenhet och charmig karaktär. Vi bor ett stenkast från Tegelbruket i Gunnarp, teglet som vårt hus är byggt av. När vi upptäckte teglet fick vi tänka om, från att tänkt kakla väggarna i köket och köra på en mer industriell stil till att tona ner övriga väggar och inte blanda för många material. Teglet tar för sig så det räcker. Vår vän Stefan som besitter kunskapen i den här renoveringen placerar gipsskivor i taket. Vi använde ”vanlig” lut och vitolja på grangolvet för att få en ljusgrå ton och renoveringen drog med sig slipning och målning av alla fönster. Tur att det var sommar ute!



En av de fina köksritningarna från Ballingslöv som faktiskt valdes bort.

Här är köksritningen vi till slut valde att gå vidare med och beställa.
Från tidigare kök som gick längs väggarna så ville jag ha en förändring, vid en renovering av köket skulle det hända något nytt. Vi var lite oroliga att det skulle bli trångt runt om, men en köksö kändes kul från det vi tidigare haft. Efter många bra ritningar från Ballingslöv fastnade vi för ritningen med en stor köksö. Genom en sådan lösning skulle våra fina fönster komma fram bättre. Inga överskåp, utan i stället ett inbyggt skafferi i vår gamla teglade serveringsgång.

Efter några månader var grundarbetet klart, VVS och elektriker hade gjort sitt förarbete, vi hade fått ett varmt och trevligt golv samt var tak och väggar på plats. Målning av gamla element, fönster och nya väggar stod färdigt. Då änlände en lastbil från Ballingslöv fylld med vårt kök! I början på nästa vecka kommer inlägget där ni får ta del av det färdiga resultatet, vi ses då! / Ballingslöv AB